Tarih 16.08.2019 Cuma Sabah namazının ardından yola çıkma kararıyla yatmış olmamıza rağmen namazdan sonra biraz daha dinlenerek saat 08,30 itibarıyla yolculuğumuz başladı. Bir saati aşan yolculuğun ardından Çakallı da Men(l)emen molası verdik. Bu molanın ardından yola revan olduğumuzda saatler 11.15’i gösteriyordu. Yarım saat süren bu etabın ardından yol ayrımı bizi Sivas Erzurum ve Erzincan yol ayrımına yani Ladik yolu istikametine döndürdü.
Ladik yol ayrımından sonra üç yol şeklinde ayrılmış ve önemli bir bölümü satbilize olan yola girdik. Bu yol zaman zaman karşılıklı gidiş geliş halinde iki yola düşmekte ve bazı bölümleri ciddi anlamda sorunlu. Ladik geçişinden sonra Amasya il sınırı ve Borabay Gölü yakınından geçerek Amasya Dutluk, Taşova, Yolaçan, Değirmenli, Tokat Erbaa, Tepe kışla ve Yol konak’a kadar yol aldıktan sonra Tokat – Niksar yolunu takiben Tokat Kızılköy yakınlarından geçip Tokat iline ulaştık. Şehir merkezini Çocuklar ile birlikte görmek için yavaş bir şekilde Yeşilırmak vadisini takip ederek şehri geçtik.
TOKAT
Kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, güneyinde Sivas, güneybatısında Yozgat, batısında Amasya yer alır. İlin 11 tane ilçesi varmış ve en büyük ilçesi Zile imiş. İl Dağlık yapıya sahip. Tabelada Rakım’ı 623 metre diyor. Çamlıbel (2020)’den geçerek şehre girdik.
İKLİMİ
Orta Karadeniz bölümünün iç kısımlarında yer alan Tokat; hem Karadeniz, hem de İç Anadolu’daki karasal
iklimin etkisi altındaymış.
TOKAT’IN İLÇELERİ
BAŞÇİFTLİK, ERBAA, ZİLE, PAZAR, YEŞİLYURT, ARTOVA, TURHAL, SULUSARAY, REŞADİYE ALMUS, NİKSAR.
TOKAT’IN TARİHÇESİ : Tokat; Yeşilırmak havzasının bereketli toprakları üzerinde kurulmuş olmasının
verdiği avantajla 6000 yıllık tarihi boyunca önemli bir ticaret ve kültür merkezi olmuş, 14 Devleti ve birçok beyliği içerisinde barındırmış, önemli bir Anadolu şehridir. Hatti, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Danişmendli, İlhanlı, Selçuklu
ve Osmanlı Dönemine kadar gelişen süreç içerisinde tarihin her dönemine ait eserleri Tokat’ta bulabilmek mümkünmüş. Kurtuluş Savaşı sırasında da Tokat’ta bazı dikkat çekici olaylar yaşanmıştır. Şehirde bir Müdafa-i Hukuk Cemiyeti kurularak halk Pontus eylemlerine karşı örgütlenmiştir. İzmir’in Yunanlarca işgali ilk kez, Niksar ilçesinde 20 Haziran 1919’da yapılan bir mitingle protesto edilmiş.
Tokat çıkışında Yıldızeli’ni hedeh alarak Sivas – Tokat yolunu takibe başladık. Bu yol Boyunca önce Geyras sonra yine Tokat Yatmıştan geçerek Sivas il sınırı ve Yıldızeli İlçesine ulaştık. Bu aralık oldukça ıssız. Hatta yolculuk sırasında gördüğümüz araba sayısı iki elin parmağını geçmeyecek kadar az. Çoğu zaman insanın aklına yalnızlık duygusu ve başına bir kaza gelse kimsenin haberdar olmayacağı korkusu gelmiyor değil.
Yıldızeli’den geçerek Sivas Yozgat yolunu takip ederek Sivas’a doğru yola çıktık. Mumcuçiftliği yol ayrımından Sivas yolunu terk ederek Şarkışla yoluna doğru ayrıldık. Yüz km ye kadar bu yolu takip ederek Kayseri – Sivas yoluna ulaştık. Şarkışla’ya uğramadan yol bizi Kayseri Pınarbaşı yoluna çıkardı. Bu yolda Cemel, Beserek’ten geçerek Pınarbaşı yakınlarından Sarız’a doğru yöneldik. Sarız’a varmadan Kıskaçlı beldesini de geçtik. Sarız’a teğet geçen yolumuz Kahramanmaraş’ın Keklikoluk, Mehmetbey ve Göksun’dan geçerek Tekir’e uğradı.
Tekir’den sonra Şahinkayası ve Kürtül üzerinden nihayet ilk gece konaklayacağımız Kahramanmaraş’a ulaştık.